Figyelem!

Egyesületünk figyelemmel kíséri a gyepmesteri telepre bekerülő négylábúakat. Ön is megteheti ha követi Facebook oldalunkat vagy a telep honlapját az alábbi linken:

Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft.

Szociális program

1 % esély

Összefogás

A póráz két végén

Befogadó

Egyesületünk 2012 óta működik és aktívan tevékenykedik Hódmezővásárhelyen és környékén. Megalakulásunk óta sem alapszabályunk, sem céljaink nem változtak, kivéve a székhely címünket. Elsődleges célunk az állatvédelem, azon belül is kiemelt fontosságúnak tartjuk a prevenciót. Prevenciós tevékenységeink körébe tartozik a kutyák és macskák ivartalaníttatása, továbbá a fiatalok oktatása, szemléletformálása.
 

 
Fontos kiemelnünk, hogy civil alapon működünk, az egyesületi munkát önkéntesek végzik, nincs fizetett alkalmazottunk, továbbá nem kapunk állami vagy önkormányzati támogatást sem. Az egyesület fenntartását és céljait az adó 1%-ból, valamint a Ti adományaitokból tudjuk fedezni. Sokszor kerülünk félreértések kereszttüzébe önkéntes munkánk tekintetében, amelynek egyenes következménye egyesületünk támadása, lejáratása. Ezt megelőzendő, szeretnénk a munkánkat egyértelművé tenni és megosztani Veletek, hogy mi az, amiben tudunk segíteni és mi az, amiben nem, hiába szeretnénk.
 
Állatmentés
 
Jelenleg az Állatvédelmi- és Szabadidős Központunkban (engedély száma: HU-05-3-ME-002) 5 kennel áll a rendelkezésünkre, amelyekben kutyákat tudunk elhelyezni. A hatályos jogszabályok szerint egyesületünk közterületről nem foghat be és helyezhet el kutyát, erre kizárólag az önkormányzat által megbízott ebrendészet, vagy erre a tevékenységre hatósági engedéllyel rendelkező állatvédelmi szervezet jogosult! A csapatunkban mindenki jó lelkű állatbarát, de egyikünk sem kutyakiképző vagy ebrendész, így egy-egy problémás kutya befogását mi biztonsággal megoldani nem tudjuk.
Leginkább ebrendészeti telepről (amely esetben a kutya már letöltötte a karantén időszakát), vagy háztól tudunk kutyát átvállalni (elhalálozás esetén például) abban az esetben, ha az öt kennelünkből valamelyik védencünk gazdához kerül és szabadul fel hely. Az örökbefogadásnak komoly feltételei vannak nálunk, hiszen nem a mennyiségi, hanem a minőségi állatvédelemben hiszünk! Ivarosan nem adunk örökbe egyetlen állatot sem, illetve minden esetben környezettanulmányt végzünk. Célunk a legjobb helyre örökbe adni a védenceinket.
A cicalakunkban maximum 15 cicát tudunk biztonsággal elhelyezni, akik egy teraszos, jól felszerelt, sok-sok játékokkal rendelkező, 2021. júniusában kibővített faházban laknak. A cicákat is ivartalanítva adjuk örökbe, környezettanulmányt végezve.
 
Fontosnak tartjuk a sünik mentését is, hiszen imádjuk őket. Tavasszal és a nyári időszakban korlátozott számban vállaljuk a magára maradt, szoptatós, kölyök sünik felnevelését vagy sérült tüskések gyógyíttatását. Ősszel, a tél közeledtével pedig a késői almok teleltetését vállaljuk, akiket tavasszal haza tudunk engedni. Öröm hír, hogy Hódmezővásárhelyen elsőként nyithattuk meg 2020. október 28-án az első sünispotályt, amelynek neve: Jane Goodall Sünispotály. 
 
Prevenció
 
A központunkban kialakítottunk egy kisebb cicalábadozót, amelyben maximum 2 cicát tudunk ivartalaníttatás után lábadoztatni. A cicalábadozó helyiségben leginkább a nemzetközileg is elfogadott TNR (Trap-Neuter-Return, azaz befogás - ivartalanítás - visszahelyezés) módszer szerinti ivartalanítási programjainkban résztvevő, alapvetően utcán élő kóbor cicák lábadoztatását tervezzük, akik felépülésük után visszakerülnek eredeti élőhelyükre.
 
És miért így?

 

Mert ez az egyetlen humánus módszer létezik a kóbor cicák felesleges szaporulatának csökkentésére, amely kiemelten fontos, hiszen heti öt, tíz vagy akár tizenöt cicát egyik menhely vagy állatotthon sem tud elhelyezni. Ezek az állatok viszont a közterületeken, panelek környékén előszeretettel szaporodnak, halálos, fertőző betegségeket (FIV, azaz macska-AIDS, vagy FeLV, azaz macskaleukózis betegségek) terjesztenek egymás között.
Célunk a TNR tevékenységgel csökkenteni az utcán élő kóbor cicák létszámát, továbbá visszaszorítani párzás és véres verekedés útján terjedő a halálos, fertőző betegségek előfordulását (amely betegségeket a kijárós, kinti gazdás ivaros macskák is elkapnak, nemcsak a kóborkák).
Gyakran látogatjuk a helyi és környékbeli oktatási intézményeket, hogy a fiatalokat az állatok szeretetére tanítsuk és oktassuk. Szeretnénk, ha ők már úgy nőnének fel, hogy hallottak az állatok védelméről és kíméletéről, ezáltal felelősségteljesebb állattartóvá válhatnak. Célunk minél több szervezettel, akár humanitárius egyesületekkel és alapítványokkal együttműködni, segíteni a nehéz helyzetben élő állattartó családok állatain, akár ivartalanítással, gyógyíttatással, tápadománnyal.
 
Egyéb állatvédelmi tevékenységünk:
 
Több esetben keresnek fel bennünket állatbarátok állatok helytelen tartásával, esetlegesen állatkínzással kapcsolatban. Fontos kiemelnünk, hogy nekünk – mint civil állatbarátoknak – nincs semmilyen hatósági jogkörünk. Amennyiben ilyen bejelentés érkezik hozzánk, abban az esetben helyszíni szemle után értesíteni tudjuk az illetékes hatóságokat (állatkínzás esetében a rendőrséget, helytelen állattartás esetében pedig a település jegyzőjét vagy a kormányhivatalt).
 
Fontos, hogy egyesületünknek két telefonszáma van!
 
Mindkét telefon önkénteseknél van, akik a munkájuk, családjuk mellett végzik a tevékenységet, ezért előfordulhat, hogy azonnal nem tudjuk felvenni a telefont. Ezt nem azért tesszük, mert nem akarjuk, hanem azért, mert vagy épp dolgozunk, vagy épp olyan élethelyzetben vagyunk, ami korlátozza azt, hogy telefonálhassunk. Nem szoktuk a készülékeinket éjszakára kikapcsolni, de mivel hétköznap dolgozni járunk, éjszaka szeretnénk aludni, így az éjszakai hívásokra reagálni leghamarabb másnap tudunk, visszahívással. Facebook üzeneteinket is sűrűn figyeljük, többünk munkája olyan, amelyet számítógépen kell végezni, ebből adódóan egy Facebook üzenetre vagy egy email megkeresésre hamarabb tudunk válaszolni. Nincs diszpécserünk, állatmentőnk, így nem tudunk egyik percről a másikra ott lenni valahol. Nincs saját állatorvosunk, aki a nap 24 órájában a rendelkezésünkre állna. Együttműködő dokinkat mi is a rendelési idejében tudjuk felkeresni, más esetben az ügyeletes állatorvoshoz tudunk fordulni.
Ha bármi kérdésetek van, vagy tanácsra lenne szükségetek, az elérhetőségeink valamelyikén keressetek bennünket bizalommal. Minden aktuális információt a szervezettel kapcsolatosan a Facebook oldalunkon, a honlapunkon (www.hmvhelyiallatvedok.eu), valamint a helyi sajtóban megosztunk. Köszönjük, ha megérted, megértitek azt, hogy nem tudjuk megváltani a világot, de a tőlünk telhetőt, felelősségteljesen megtesszük az állatokért.
 

 

Amennyiben szimpatikusnak találod a munkánkat és szeretnél csatlakozni hozzánk, írj nekünk bátran!
Ha támogatnád az egyesületet, azt pedig a következő elérhetőségeken tudod megtenni.
Számlaszám: 10700158-67637539-51100005 (CIB Bank)
Külföldi utalás esetén segítség lehet:
HU60 1070 0158 6763 7539 5110 0005
SWIFT kód: CIBHHUHB
Paypal: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adó 1% felajánlás: 18298091-1-06
Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete

Adományozás

 

Bankszámlaszám: 10700158-67637539-51100005

Cicások csoportja..

Cicatartók és kedvelők klubja..
Nyilvános csoport 1 870 tag

Facebook

Csatlakozz

Életmentő

Sünmentő

Segítség