Figyelem!

Egyesületünk figyelemmel kíséri a gyepmesteri telepre bekerülő négylábúakat. Ön is megteheti ha követi Facebook oldalunkat vagy a telep honlapját az alábbi linken:

Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft.

Szociális program

1 % esély

Összefogás

A póráz két végén

Befogadó

Elindította Sünmentő Kommandó programját a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete. Sokan nem tudják, hogy a keleti sün védett állat és 2014-ben az Év Emlősének is választották Magyarországon. A jó idő beköszöntével egyre több sünnel találkozhatunk közvetlen környezetünkben, fontos, hogy vigyázzunk rájuk.

 

  


 Ebben az évben a sünökre is kiemelt figyelmet fordít a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete. A szervezet elindította Sünmentő Kommandó programját, amely folyamatosan segíti a sünik védelmét Hódmezővásárhelyen és az egész országban.

Balogh Ernő, a szervezet elnöke elmondta, egyre több süni szaladgál esténként a füves, cserjés, erdős területek, parkok környékén. Nagyon sok állat a forgalmasabb utakra, utcákra is betéved élelem után kutatva. Emiatt is fontos, hogy a lakosok tisztában legyenek e védett állat életével és életterével. Hozzátette, az egyesület online és telefonos tanácsadással segít, például abban, hogy mi a teendő, ha sünnel találkozunk, vagy mit kell tenni, ha sérült állatot találunk. Mindemellett a Sünmentő Kommandó segít az esetleges mentési feladatokban is.

Ahhoz, hogy az egyesület hatékonyan tudja működtetni a projektet, önkéntes segítőkre is szükség van. Az elnök kifejtette, az ő feladatuk a program minél szélesebb körben történő elterjesztése lenne az interneten keresztül, de akik vállalják, különféle kiadványokat is szerkeszthetnek és terjeszthetnek, vagy a mentésben is segíthetnek.  Jelentkezni a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületénél lehet e-mailben, telefonon vagy Facebookon keresztül, ahol az érdeklődők tanácsokat is kérhetnek a sünikkel kapcsolatban.

 

 Pár jó tanács, ha sünivel találkozunk

A sün éjszakai állat, ekkor kutat táplálék után. Napközben csak ritkán bukkan fel, így ha sünit látunk nappal, valószínűleg segítségre van szüksége. Igaz ez a kölykökre is, ilyenkor érdemes állatorvoshoz vinni őket. Az állatot csak vastag kesztyűben szabad megfogni. Bár általában barátságosak, a tüskéik nagyon szúrnak, és az is előfordul, hogy harapnak.

A sünöket sajnos gyakran ütik el az autók. Ha sérült állatot látunk, ne menjünk el mellette segítségnyújtás nélkül. Ha tehetjük, azonnal vigyük állatorvoshoz.

A kertekben is felbukkanhat a sün éjszaka. Adhatunk neki eleséget, például gilisztát, tücsköt, bogarat, amit csak be tudunk fogni. Inni pedig kizárólag vizet adjunk, tejet semmiképp, mivel a sünök laktóz érzékenyek.

És ami a legfontosabb: a sünök napközben a fészkükben alszanak és a telet is ott alusszák végig. Soha ne zavarjuk meg őket. Ha egy fészeknyi kölyökre bukkanunk, őket is hagyjuk békén, mert az anyjuk elhagyhatja őket.  

Adományozás

 

Bankszámlaszám: 10700158-67637539-51100005

Cicások csoportja..

Cicatartók és kedvelők klubja..
Nyilvános csoport 1 870 tag

Facebook

Csatlakozz

Életmentő

Sünmentő

Segítség