Örökbefogadók jelentkezését várja a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete, akik felelősséget vállalva, biztos helyet és sok-sok szeretetet tudnának nyújtani a védenceik számára. A szervezet minden erejével azon dolgozik, hogy segítőik és támogatóik közreműködésével a maximum ellátást biztosítsák az állatoknak, de a négylábúak igazán akkor lennének boldogok, ha saját otthonuk lehetne.

Balogh Ernő, az egyesület elnöke elmondta, minden hozzájuk bekerült állatot ivartalaníttatnak, beoltatnak és chippeltetnek, utóbbit még a cicák is kapnak. Rendszeresen külső és belső parazita mentesítve vannak, a kutyusok szívféreg teszten, a cicák pedig a FIV (macska AIDS) és FeLV (macska leukózis) teszten esnek át. Hozzátette, mivel kis létszámot tudnak gondozni, így megadatik arra a lehetőségük, hogy családias környezetben, rendszeresen foglalkozzanak egyenként az állatokkal. Így, egy-egy kutyus vagy cicus szocializációja is könnyebb.

Az elnök emlékeztetett, tavaly december végén Hódmezővásárhelyen, az Andrássy utcán, az egyik gyógyszertár környékén élő, négy cicát fogadták be, közülük hármat csapdázni kellett, egyet pedig az etetőjének sikerült megfognia. Ők nagyon vadak voltak, bő egy hónap volt, mire megsimogathatták a cicákat. Az év elején egy megkötött kutyust is mentettek, aki kiskora óta élt rövid láncon, alig kapott enni és inni. Azóta a szocializációja folyamatban van, átesett az állatorvosi beavatkozásokon.
Az egyesület folyamatosan fejleszti tudását és hozzáértését, más szakmai szervezetekkel, állatorvosokkal konzultálva. Emellett a hivatalosan tavaly engedélyezett központjukat is fejleszteni kívánják, amely a szabadidős programok mellett, mini menhelyként is működik. Szeretnének több kutyust és cicust befogadni, azonban ehhez nagyon sok feltételt kell még teljesíteniük: a többi között  bővíteni a férőhelyeket, támogatókat találni az állatorvosi költségek fedezéséhez és ami még elengedhetetlen a humán erőforrás, hiszen jelenleg önkéntesként látják el nap mint nap a védenceiket, a munkájuk és családjuk mellett. Az egyesület bízik abban, hogy az idei évben is számíthatnak az állatbarátok adó egyszázalékos felajánlásaira, hiszen abból őszre tudnának többek között fejleszteni, ivartalaníttatni.

Ha valaki szeretne örökbe fogadni egy állatot, a szervezet honlapján keresztül léphet kapcsolatba az önkéntes állatvédőkkel a www.hmvhelyiallatvedok.eu címen, illetve, ha örökbe fogadással nem is tud segíteni, de támogatná az állatvédők munkáját, azt a 10700158-67637539-51100005-ös számlaszámra átutalással tudja megtenni.